Mersin’de Sera Kurulumu ve Seracılık
Mersin’de seracılık yapacak kişilerin ilk bilmesi gereken yazları sıcak, kışları ılık ve yağışlı bir Akdeniz iklimine sahip bir şehir olduğudur. Yıl içinde sıcaklık 6 ile 43 derece arasında değişkenlik gösterebilir. Yıl içerisinde değişkenlik gösteren bu hava şartları seracılık için uygundur ve elzem hale de getirmektedir.
Sera Nedir ve Seracılık Nasıl Yapılır?
Sera, bitkilerin yetiştirilmesi için ortamın elverişli hale gelebilmesini sağlayan mekandır. Şartları değiştirilebilir ve düzenlenebilir. Mevsimi olmayan meyve ve sebze üretimi için veya mevsimi olsa dahi çok daha verimli bir şekilde mahsul elde etmek için kullanılmaktadır. Genellikle cam, plastik ve fiberglas gibi ışığı geçirebilen maddeler ile yapılır.
Seracılık öncelikle ekilecek bitkinin seçimi ile başlar ardından bitkiye göre esneyebilen özellikte PVC boru, inşaat alanlarında kullanılan demir kazıklar, istediğinize göre kalın ip ya da kalın tel, küçük tuğlalar, sera örtüsü (Naylon) alınır sonra uygun bir toprak arayışına girilir. Toprak da bulunursa şahane artık dikim ve inşa başlayabilir. Sera taban alanı 400 – 500 m2, genişliği 9 – 12 m ve uzunluğu 40 – 50 m olmalıdır. Bunlara uygun olarak bir sera kurulur.
Sera Kurmanın Maliyeti Nedir?
Sera kurmanın maliyeti oldukça yüksektir. Bu miktar ,1 dekar için 40 ila 60 bin Euro arasında değişmektedir. Ancak otomasyonlar, sera tipi (topraklı-topraksız), sera özellikleri ve onlarca farklı etkenden kaynaklı maliyetlerde değişkenlik gözükebilir. Maksimum verim alınabilmek için bakımların da düzenli yapılması önemlidir.
Tabi bu bakım kurulum kadar maliyetli olmayacaktır. Buna ek olarak da toprağın veya topraksız tarım ise çözeltilerin hazırlanması, dikimi, gerekiyorsa ilaçlanması, yetişme aşamasındaki işlemler ve toplanması için işlemler yapılmaktadır.
Akdeniz İkliminde Seracılık Neden Yapılır?
Akdeniz iklimi ülkemizde Ege, Marmara ve Akdeniz kıyılarında görülen iklim çeşididir. Akdeniz ikliminde yazları epey sıcak ve nemli, kışları ılık ve yağışlıdır. Bu yüzden sera üretimine epeyce elverişlidir. Akdeniz bölgesinde yaşayan çoğu kişi seracılık yapar ya da seralarda günlük işçi olarak çalışır. Sera, Akdeniz ikliminde tam anlamı ile geçim ve yaşam kaynağıdır.
Mersin’de Seracılık Yapılır Mı?
Mersin yazları sıcak, kışları ılık ve yağışlı bir Akdeniz iklimine sahip bir şehirdir. İçel bitki örtüsü yönünden çok zengindir. Birçok çeşit bitki dikilip ekilmektedir. Yıl içinde sıcaklık 6 ile 43 derece arasında değişmektedir ve bu sıcaklık değişimi seracılık için gayet uygundur. Arazinin sadece yüzde 5’i tarıma elverişli değildir. Tüm toprak alanların yüzde 25’i ekili ve dikilidir. Tarım hareketleri oldukça fazladır. Bu demek oluyor ki her bulduğunuz yere sera kurabilirsiniz.
Bir cevap yazın